Хвърлянето на зарове е най-старата, позната и до днес хазартна игра.  Според археологически находки най-древната форма на зарове е на възраст 40 хил.години. Наричани още „астрагали”. Игрите на късмета били популярни и сред китайците около 2300 г. пр.н.е. Игрите били с керемиди. Според Библията римските войници разиграли одеждите на Христос след разпването му на кръстта.

Италианските гондолиери залагали години от живота си, в Китай си залагали ушите, а индианците плащали дългове, режейки пръстите си. Заровете в последствие са изместени от рулетката, позната още от френския двор. Тя завладява света по-късно.

Първите казина в Европа първоначално се използвали като зали за музика и танци. За да харчат парите си новобогаташите монтирали лъскави машини за хазарт в залите, в които се забавлявали.  През 1793 год. в САЩ стартира федералната лотария, Джордж Вашингтон закупува първият билет. Целта й била да спонсорира финансово развитието на новата държава. През 1830 година година в САЩ имало вече над 420 вида лотарии. За да се спасят от Голямата депресия, през 1931 г. жителите на Невада извоюват получаването на разрешение за легална хазартна дейност в Лас Вегас.

Първата хазартна машина е създана през 1891 г., тя е предшественик на модерните ротативки. Създадени са от Ситман и Пит от Бруклин, Ню Йорк.

Първият, класически „еднорък бандит” е създаден през 1887 г. от Чарлз Фей, Сан франциско, Калифорния. Тя се е отличавала с доста по-прост автоматичен механизъм.

 Популярни лица- игромани:

  • Гай Юлий Цезар – негова е прочутата фраза „Зарът е хвърлен”.
  • Клавдий, пък бил толкова запален играч, че в колесницата му имало специална маса за хвърляне на зарове. 
  • Калигула, дори играел зарове на погребението на сестра си. Превърнал двореца си в игрален дом. 
  • Нерон, пък обожавал всякакви игри и полуляризирал хазарта сред патрициите.
  • Джакомо Казанова е всеизвестен и със страстта си към хазарта.